Let op: Vanaf 19 oktober stopt analoge kabeldoorgifte Radio Continu via Ziggo in Overijssel, Kop Flevoland en Zuid-West Drenthe

“Aan al het moois komt helaas gedwongen een einde”

Luister je op dit moment nog ANALOOG via de Ziggo kabel naar Radio Continu? Dus heb je je radiotoestel (FM tuner) thuis aangesloten op de COAX kabel aansluiting van Ziggo?
Dan hebben we helaas zeer slecht nieuws. Ziggo heeft namelijk eenzijdig besloten om in 2021 landelijk geheel te stoppen met deze analoge vorm van radiodistributie. Ziggo heeft het kleine beetje bandbreedte dat analoge radio op hun kabelnetwerk in beslag neemt volgens eigen zeggen ontzettend nodig voor andere toepassingen zoals sneller internet en geeft aan dat al zo’n 95% van de Nederlanders radio op een andere manier dan analoog via de kabel beluistert.
Wij beseffen dat dit onder de Radio Continu luisteraars geheel anders ligt en dat het verhaal van Ziggo hier geheel niet opgaat. Een grote groep trouwe luisteraars luistert al sinds de start van Radio Continu in 2000 analoog via de kabel naar ons en doet dat nog steeds met veel plezier. Mede dankzij de analoge kabel zijn wij groot geworden. Helaas kunt u uw FM radio/tuner aangesloten met een COAX kabel op uw Ziggo kabelaansluiting binnenkort dus niet meer gebruiken. Ziggo schakelt zoals gezegd het analoge FM signaal geheel uit en Radio Continu is vanaf dat moment alleen nog DIGITAAL via Ziggo te ontvangen via kanaal (1)837.

De afschakeling zal gebied voor gebied gaan plaatsvinden. De eerste Radio Continu luisteraars die getroffen werden woonden in de regio Sneek/Terschelling/Vlieland (west en zuidoost Friesland). Zij kunnen inmiddels niet meer analoog via de kabel naar Radio Continu luisteren.

UPDATE 24-8-2021
Ziggo heeft vandaag bekend gemaakt op dinsdag 19 oktober het analoge radiosignaal in Twente (FM 107.9), Kop van Flevoland en overige gebieden Overijssel (FM 102.5) en Zuid-West Drenthe + Kop Overijssel (FM 99.1) uit te zetten.
Vanaf 19 oktober 2021 kun je dus ook daar niet meer analoog via de kabel naar Radio Continu luisteren!

Snel hierna zullen ook de overige provincies volgen. Nog voor het einde van 2021 is er nergens in Nederland meer analoge FM radio via de kabel van Ziggo. Kabelnet Veendam, CAI Harderwijk en Kabeltex hebben vooralsnog geen plannen voor analoge afschakeling bekend gemaakt. Via die kabelnetten zullen we vooralsnog nog gewoon analoog te beluisteren zijn.


Gebied Twente waar Radio Continu per 19 oktober aanstaande niet meer analoog via de kabel (FM 107.9) is te ontvangen.


Gebied Kop van Flevoland en Overijssel overig waar Radio Continu per 19 oktober aanstaande niet meer analoog via de kabel (FM 102.5) is te ontvangen.


Gebied Zuid-West Drenthe en kop Overijssel waar Radio Continu per 19 oktober aanstaande niet meer analoog via de kabel (FM 99.1) is te ontvangen.

Alternatieven
Maar hoe moet na het stoppen van analoge FM-kabelradio naar Radio Continu geluisterd worden?

FM ether:
Met uw bestaande ontvanger kan dit het eenvoudigst door de coaxkabel die vanuit de Ziggo wandcontactdoos naar de radio loopt uit de radio te halen. Hiervoor in de plaats kan een draadantenne – kosten enkele euro’s – aan de radio gekoppeld worden. Hierdoor kunnen radiozenders die in analoge FM in de ether uitzenden, ontvangen worden. Echt ideaal is dit niet. De geluidskwaliteit zal negatief beïnvloed worden door stereoruis als de afstand naar de zendmast te groot wordt. Bovendien is Radio Continu lang niet overal via de FM ether te ontvangen en dus zal deze optie lang niet altijd werken.

Digitale Ziggo Kabel:
Andere mogelijkheid die het dichtst bij de huidige analoge situatie ligt, is het digitaal luisteren naar Radio Continu via de Ziggo kabel. Dit is bij kabelbedrijven als Ziggo, Caiway, KabelTex en Kabelnet Veendam al jaren mogelijk.
Je kunt Radio Continu bij Ziggo digitaal ontvangen via Kanaal (1)837. Maar het verplicht aanzetten van de televisie en eventuele digitale decoder waarmee tv wordt gekeken, is voor veel Nederlanders een drempel om voor deze – ten opzichte van analoge FM-kabelradio – kwalitatief betere mogelijkheid te kiezen. Sinds begin 2020 is het echter mogelijk om een digitale kabelradio te kopen. Dit apparaat is eigenlijk hetzelfde als de radiotuner die voor analoge radio in de huiskamer wordt gebruikt. Het kan analoog met de witte en rode tulp stekkers of digitaal aan je geluidsinstallatie gekoppeld worden. Met de digitale kabelradio kan dan zonder de televisie aan te zetten naar alle ongecodeerd beschikbare radiozenders op het netwerk van het kabelbedrijf, waaronder Radio Continu, geluisterd worden. Dit soort digitale kabelradio-apparaten zijn voor minder dan honderd euro in winkels verkrijgbaar.

Ziggo verkoopt de Quantis QE317 onder de naam De Digitale Radio op dit moment voor € 50,00 aan eigen klanten. Radio Continu kan deze oplossing van harte aanbevelen. U kunt dan toch via de Ziggo kabel naar ons blijven luisteren, al is het nu dan wel digitaal. Controleer eerst wel goed of uw huidige geluidsinstallatie deze methode ondersteund. Wellicht dient uw coaxbekabeling ook nog aangepast te worden.
U kunt de digitale kabelradio ontvanger HIER bestellen.
Meer informatie over de omschakeling naar digitale kabelradio kunt u op de Ziggo website vinden.

DAB+
Een andere luistermogelijkheid is digitale etherradio DAB+. Radio Continu is vrijwel landelijk (m.u.v. Zeeland) via DAB+ te ontvangen, alleen is binnenhuisontvangst vaak wel lastiger aangezien DAB+ signalen moeilijk door obstakels als wanden en plafonds dringen. U dient daarnaast dus een speciale DAB+ ontvanger aan te schaffen.

Internet
Vierde alternatieve optie is het luisteren via internet. Hiervoor zijn ook speciale internetradio’s te koop, zoals bijvoorbeeld het Sonos systeem. Uiteraard kan luisteren ook gewoon via uw PC, laptop, tablet of mobiel.

Het spijt ons dit alles te moeten melden. Weet dat het niet onze keus is maar die van Ziggo. Na 21 jaar is het gedaan met de analoge uitzendingen van Radio Continu via de kabel. We hopen dat u snel een werkend alternatief heeft gevonden zodat u naar ons kunt blijven luisteren.

– Voor meer inzichten en uitleg over dit project zie de Ziggo website: ‘Luister digitale radio voor het beste signaal’.
– Lees ook het achtergrondverhaal van Ziggo over het einddoel van de ‘switch’ naar digitaal. Klik hier.

Bronnen: www.ziggo.nl en www.totaaltv.nl


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function Smush\Core\Parser\str_contains() in /home/radioc/domains/radiocontinu.nl/public_html/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php:373 Stack trace: #0 /home/radioc/domains/radiocontinu.nl/public_html/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php(358): Smush\Core\Parser\Parser->sanitize_value() #1 /home/radioc/domains/radiocontinu.nl/public_html/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php(157): Smush\Core\Parser\Parser->is_safe() #2 /home/radioc/domains/radiocontinu.nl/public_html/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php(120): Smush\Core\Parser\Parser->get_element_attributes() #3 /home/radioc/domains/radiocontinu.nl/public_html/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-page-parser.php(35): Smush\Core\Parser\Parser->get_elements_with_image_attributes() #4 /home/radioc/domains/radiocontinu.nl/public_html/wp-content/plugins/wp-smushit/core/transform/class-transformer.php(53): Smush\Core\Parser\Page_Parser-> in /home/radioc/domains/radiocontinu.nl/public_html/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php on line 373