26-07: Herindeling regionale DAB+-netwerken van start

Herindeling regionale DAB+-netwerken van start

In Friesland wordt de eerste stap gezet voor de herindeling van de regionale DAB+-netten. In de nacht van maandag op dinsdag wordt het netwerk omgezet van kanaal 9D naar 5A. De komende weken wordt de herindeling in de rest van het land doorgevoerd. Het kan dus zijn dat je je radio even opnieuw moet laten scannen.

Het wisselen van het kanaal is ook noodzakelijk, omdat kanaal 9D is toegewezen aan Duitsland. Uiterlijk 1 september moet dit kanaal daarom verlaten zijn in Nederland. Wanneer Zeeland, waar kanaal 9D ook gebruikt wordt, precies om gaat is nog niet bekend.

Huidige indeling sluit niet aan
Momenteel zijn alle niet-landelijke commerciële FM-vergunningen en regionale publieke radiostations gekoppeld aan een bovenregionaal DAB+-netwerk, bestaande uit vijf allotments die samen het hele land dekken.

Om de regionale DAB+-netwerken beter aan te laten sluiten op de wensen van de regionale publieke en commerciële radiostations, is er enkele jaren geleden onderzoek geweest naar de herverdeling van de verschillende DAB+-netwerken. Hieruit is ook een nieuwe indeling van de netwerken van de regionale stations ontstaan.

Van 5 naar 7 allotments
De ingrijpendste wijziging is dat het nieuwe netwerk bestaat uit zeven allotments die gezamenlijk landelijke dekking hebben. De indeling wordt grofweg als volgt: Friesland (5A), Groningen en Drenthe (7C-N), Noord-Holland en Flevoland (8B), Overijssel (6A), Gelderland en Utrecht (12B), Zuid-Holland en Zeeland (5B) en Noord-Brabant en Limburg (7C-Z).

Een andere wijziging is dat de vergunninghouders nu 1/12e deel van een allotoment krijgen toegewezen. Nu is dit nog 1/18e deel. In de praktijk komt het erop neer dat de radiostations hierdoor meer bandbreedte ter beschikking krijgen: 96 kbps in plaats van 64 kbps, wat voor nog betere geluidskwaliteit gaat zorgen.


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function Smush\Core\Parser\str_contains() in /home/radioc/domains/radiocontinu.nl/public_html/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php:373 Stack trace: #0 /home/radioc/domains/radiocontinu.nl/public_html/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php(358): Smush\Core\Parser\Parser->sanitize_value() #1 /home/radioc/domains/radiocontinu.nl/public_html/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php(157): Smush\Core\Parser\Parser->is_safe() #2 /home/radioc/domains/radiocontinu.nl/public_html/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php(120): Smush\Core\Parser\Parser->get_element_attributes() #3 /home/radioc/domains/radiocontinu.nl/public_html/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-page-parser.php(35): Smush\Core\Parser\Parser->get_elements_with_image_attributes() #4 /home/radioc/domains/radiocontinu.nl/public_html/wp-content/plugins/wp-smushit/core/transform/class-transformer.php(53): Smush\Core\Parser\Page_Parser-> in /home/radioc/domains/radiocontinu.nl/public_html/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php on line 373